Tuesday, January 22, 2013

My Life



My life, my life
Makes me wanna run away
There's no place to go
No place to go
All the confusion
It's an illusion like a movie
Got nowhere to go
Nowhere to run and hide
No matter how hard I try

Wednesday, November 14, 2012

The square root three

I fear that I will always be
A lonely number like root three

The three is all that’s good and right,
Why must my three keep out of sight
Beneath the vicious square root sign,
I wish instead I were a nine

For nine could thwart this evil trick,
with just some quick arithmetic

I know I’ll never see the sun, as 1.7321
Such is my reality, a sad irrationality

When hark! What is this I see,
Another square root of a three

Has quietly come waltzing by,
Together now we multiply
To form a number we prefer,
Rejoicing as an integer

We break free from our mortal bonds
With the wave of magic wands

Our square root signs become unglued
Your love for me has been renewed















Tuesday, July 31, 2012

Oh My Bahasa ~ Kisah atok & cucu



Seorang lelaki tua pernah memberitahu cucunya
"Anak saya, terdapat pertempuran antara dua serigala di dalam diri kita semua
Seseorang itu jahat
Kemarahan itu, iri hati, ketamakan, kebencian, rendah diri, terletak dan ego
Yang lain adalah baik
Kegembiraan, keamanan, kasih sayang, harapan, rendah hati, baik, dan kebenaran.."
Budak lelaki itu memikirkan dan bertanya
"Atok, yang serigala menang..?"
Lelaki tua itu diam-diam menjawab
"Satu yang anda makan .."


Dah tentu laa bukan aku yang translate..
Ini tak lain tak bukan pokcik google punye koje...
Suka hati mok bapok die je translate...
Tuh ler, kecik-kecik taknak blajo...
Besau-besau menyusahkan orang...

"Dan mereka kata Google  tahu segalanya..."

Moral of the cerita is "makan laa serigala..." dafuq..??

Sincerely,

My Ass



Thursday, December 9, 2010

Experience Unwinding Perting Waterfalling


Sekiranya anda datang dari KL lalu jalan raya Karak, ambil jalan keluar ke kampung Bukit Tinggi. Kemudian anda ikuti jalan lama ke Bentong selama sekitar 16 km. Dalam perjalanan anda, anda akan melewati Hot Springs...


Dari persimpangan, satu jalan kecil akan menghala ke arah resort sekitar dalam 2-3KM. Keadaan jalan agak boleh tahan teruk sket tapi still bley akses dengan kereta biasa. Elok kalau time musim hujan bawak kereta 4WD...


Air terjun ini tidak jauh dari KL. Tidak ramai yang tahu akan air terjun ini dan kerana itu ia boleh di kata bersih suci murni lagi...

Saturday, November 27, 2010

Pilihan pilihan persoalan hidup~

Sepanjang hidup kita sering kali di datangi oleh sang pilihan persoalan yang menjelma di depan mata. Pilihan persoalan seperti nak nak tidur ke nak buat apa neh? Dengan mudah pilihan di buat.. Tidur ZzzzZzzz.. Melainkan ada benda menarik untuk dilakukan seperti keluar makan ke, keluar dating ngan awek ke anak orang ke, layan movie 2 alam ke, layan diri ke, men game klik-klik kat tenet yang xde gambar ke family feud ke, main bola ke tengok bola ke, tengok cerita indon ke cina ke india ke melayu ke filipina ke korea ke jepun ke omputih ke, nak pakai baju apa ke, ngumpat ke gossip ke dan seumpamanya yang mampu buat anda terjaga dari lena.


Antara pilihan yang macam payah sket nak buat dalam hidup neh adalah seperti:- nak makan apa? makan kat mana? nak makan ke tak? sanggup bangun nak pegi makan ke tak? nak makan banyak ke sket aku lapa atau kenyang lagi neh?? nak diet ke takpe laa aku nak gemok?? nak gerak pukul berapa?? nak cakap ke tak?? nak cakap apa?? nak tapi segan silu?? nak kanan ke kiri time tengah sesat?? nak terus ke patah balik??  nak skang ke lek dulu?? nak jadi apa bila dah besar nanti?? nak beli ke tak?? nak tibai je ke apa?? 


Pilihan di kawal oleh sang emosi yang mempengaruhi tubuh badan anda untuk bertindak mengikut situasi. Ketika emosi tidak stabil cas negatif mula menguasai diri anda dan pilihan yang anda buat pada ketika ini biasanya kurang cerdik atau kurang tepat. Situasi mamat tengah emo ke sedih ke penat ke malas ke biasanya akan memilih "xleh laa, xpe laa, len kali laa, malas laa, pegi dulu, u go 1st i come 2nd, tapi...., lek dlu...., tak tahu dowhh, cuak plak laa, esok lusa mggu depan bulan depan taun depan, tak jadi laa, kasi chance orang lain .."


Pilihan juga mempunyai beberapa pemangkin seperti wang ringgit ke dinar emas, dollar tak bape nak laku plak zaman sekarang dan ganjaran yang juga memainkan peranan dalam membuat pilihan.. Mereka yang punya intan permata wang berjuta rupiah pon boleh laa kira, kebiasaannya apabila membuat pilihan akan memilih atau berkata "boleh, jom, skang, cepatlaaa, tak sabar dah neh, beres, bisa, can can, ok, done, setel, dok cangak apo laie, deras laa binatang.." Ganjaran boleh mengubah tidak' kepada ya' atau ya' kepada kompem' atau kompem' kepada takyah banyak bunyi gerak gerak.. Dengan syarat ganjaran mestilah menarik atau memikat hati seperti blanja makan naan cheese ayam tandoori ke bagi duit imbuhan ke keluar date dengan awek cun ke percutian 4hari 3malam kat Kluang ke percuma langganan berita harian seumur hidup ke.. Menarik?!


Bila seseorang manusia perlu membuat keputusan atau pilihan dalam hidup mereka tidak salah mendapatkan sedikit idea atau cadangan atau nasihat dari rakan taulan ibu bapa keluarga sanak saudara atuk nenek atau sesiapa yang agak hidup dah lama. Malah merujuk sejarah tentang peristiwa yang lebih kurang dengan situasi berkenaan pon boleh menjadi suatu cara yang berkesan. Tetapi bila tiba masa untuk memilih semuanya bergantung kepada anda sendiri bukan mereka bukan si dia bukan ibu bapa bukan rakan atau kawan atau adik abang. Anda yang berkuasa penuh terhadap pilihan yang besar kecil sederhana penting tak penting yang boleh memberi kesan kepada hidup anda akan datang atau bahasa lebih mudah masa depan anda kiranya ada... 


Life should be simple as 1--> 2--> 3 . . . 1) wake up 2) do random shit 3) go to bed . . . 
When you wake up the next day, you don't remember shit . . . 
Livin' the moment . . . 


    

Friday, November 26, 2010

Beautiful Beat



Beautiful Beat
Artist: Nada Surf
Album: Lucky

Lyrics

Leave me alone and there'll be no one to get hurt
Nobody move and there'll be nothing to disturb

The sum of it all is that you don't know where to turn
Despite all your promises you don't keep what you've learned

Beautiful beat get me out of this mess
Beautiful beat lift me up from distress

Sometimes all I want is another drink or another pill
If I could get anything done maybe I'd hold still

I'm trying to levitate
I'm trying to leave the ground
Trying to remember when I could fix anything with sound

Beautiful beat get me out of this mess
Beautiful beat lift me up from distress

I believe our love can save me
Have to believe that it can
I wanna redirect myself with you
Do you understand

Beautiful beat get me out of this mess
Beautiful beat lift me up from distress

(Beautiful beat get me out of this mess)
I believe our love can save me
Have to believe that it can
(Beautiful beat lift me up from distress)
I've gotta reinvent myself for you
Can I be your man

(Beautiful beat get me out of this mess)
I can believe our love can save me
Have to believe that it can
(Beautiful beat lift me up from distress)
I gotta redirect myself with you 'cause you understand

Beautiful beat get me out of this mess
Beautiful beat lift me up from distress

Tat & Uki Di Bali Wali ~ [The Series]


Tanggal bape ntah tak ingat bulan 10 dua kosong satu kosong yang lalu tat & uki telah menjejakkan kaki mereka di bumi bali wali. Ketibaan tat & uki di sambut penuh mesra dengan pegawai imegresen di airport apa ntah tak ingat yang tat ingat muka dorg ketat. Damnnnn!!


Tat & uki ke pantai kuta menaiki kaki beralas selipa dengan hati gembira ditemani camera. Uki sengih teruja dengan apa disaksi mata kepala. Tat tertawa menampakkan aksi si uki itu tadi. Dengan bersahaja tat memetik camera menangkap gambar mas teddy di hadapan mereka. 

Name          : Teddy Suprianto
Occupation  : Surfer Dude
Yrs Exp.      : 5yrs
Surf Board   : Xanadu
Tag Line      : "Kita sama ombak perlu bersahabat"

    
Pantai Kuta punya ombak yang besar dan tinggi beberapa kaki. Kelihatan ramai orang bermain surfing serta ramai juga orang yang sun bathing di tepi pantai ya. Waduh, indah bangat pemandangan di sana!! Ada cowok ada cewek. Ada putih ada hitam ada pink, ada kecik ada besar, ada kurus ada lebar, ada pecah ada dara. Ingat kat msia je macam-macam ada. "Surfing dulu ya mas". Kedengaran suara para surfer yang mahu mencari duit poket lebih bagi menjana ekonomi diri supaya boleh beli surf board baru suatu hari nanti. "Bisa ajarin mas?" tanya Uki. "Alah biasa tegal bisa!! Di Bali semua bisa mas!!" Jawab salah seorang surfer dude.

*Pantai Kuta*

*Papan luncur besar punya*

*Ombak jahat*

*Tat di hotel*

*Uki & patung pemanggil ombak*

*Wajah sedih terpaksa pulang*

Thursday, October 21, 2010

Budak zaman sekarang susah nak lawan

Ko ada anak.?? Anak buah ke.?? anak mata ke anak tekak tak kira.. Come on laa der itu lawak lama lapuk ko cakap gak aku sepuk.. Ada ada ? ! ?
Ini cerita kisah aku dan anak aku punya abang yang punya. Dia datang umah aku punya bapak ketuk pintu terus bagi salam "asshh shhalammm uuuu kommmm, atoookk nenekkk..."
Mak aku pon bukak pintu "hello licha, cayang nenek sket mehh.." Mwahhhhhh..
Licha meluru masuk menuju ke tangga langsung dia menjerit "Aaaacccuuuu aaccuuuu !!"
Melompat terkinja-kinja dia menunggu acu. Macam mana aku tahu? Aku kat atas lagi time tu.. Haa!! Buat cite tipu.!!

Selang beberapa minit aku pon turun.. Dekat setengah jam jugak laa licha tunggu.. Nasib baik dia tak reti merajuk lagi dengan aku kalau tak mau dekat 3-4 tub aiskrim jugak laa kena beli nak pujuk dia tu. Aku sengih.. Licha sengih balik ditambah gelak tawa kecil.. Aku buat muka tak reti Licha tetap tersengih tak henti.. Dalam hati aku "apa masalah budak neh, high' on milk ke apa neh.."


Licha: "Acu.. acuuu.!!"
Acu : "Apa cha.??"
Licha: "hehehh.." *masih tersengih*
Acu : ..........
Licha: "Aaaacucucu.."
Acu : "iya saya licha.."
Licha: "aaaaa.. licha ada.. licha ada ball.. haaaa.." *dengan nada belagak*
Acu  : "eleh, acu pon ada ball.. nak tengok.??"
Licha: "mane.?"
Acu  : "neh haa.!! Besarrr pnye.!!"
*aku tunjuk bola besar punya, bola exercise mak aku color biru tuh*
Licha: ..............
Acu  : "haa, acu menang!! yeahhh.."
Licha: "aaaaa, licha ada beskal, acu xde.!!"
Acu  : "acu ada basikal lagi tinggi dari licha siap ada gear dengan dua roda lagi.. haa.."
Licha: "eleehh, beskal cha lagi lawa.. haa.. pink color.!!"
Acu  : "ehh, beskal licha xleh nek bukit.. wekkk.."
Licha: "wutevaaaa..."
Acu  : "haa haa, licha kalah.!!"
Licha: "licha ada papa.. Acu ada ke.??" *sambil dia memeluk erat papanya*
Acu  : "acu pon ada laaa.. tuhh.. lagi hensem.!!"
*aku tunjuk ke arah ayah aku yang sedang menonton tv*

Aku takde laa pegi peluk ayah aku tetibe kang dia ingat aku buang tabiat ke apa...
Sekali tak semena-mena licha kembali bersuara...


Licha: "Acuuuu.!!"
Aku saja buat tak dengar sambil pandang ke arah dapur, terasa lapa pulak...
Apa laa agaknya mak aku masak hari ni...
Licha: "Oi.!! Acuuuuuuuuu.!!"
Acu  : APA.?? *sambil membeliakkan bijik mata ke arah anak buahku itu*
Licha: "hihik.. aaaaaaaaa.."
Acu  : ...............
Licha: "Licha ada adik.!! Adik miya.. Haa.. Acu takde.."

Aku terdiam terpaku terpana...
Muka yang ceria mulai bertukar...
Selera yang tadi ada ntah hilang ke mana...
Aku menarik senyum terpaksa...

Acu  : "Okayyy, licha menang... Acu surrender..."
Licha: "Yayyyy.!!" 
*sambil mengangkat tangan gaya menang lumba beskal dengan budak rumah sebelah*

Budak zaman sekarang susah betul laa nak lawan..
Nak je aku mintak adik sorang kat mak aku...
Tapi kang... 

Aku  : "Ma, nak adik sorang..."
Mak : "lepuk nakk.??"

Apa tak dapat... 

Monday, October 11, 2010

Ingin aku jadi angkasawan

Aku masih teringat zaman sekolah, dalam report kad kena tulis cita-cita. Masa tuh aku darjah 4, jam jugak nak tulis apa...

Saya bercita-cita menjadi:-

1)............
2)............
3)............

Ada tiga ruang kosong, idea satu pon tak ada... Adoyai...
Apa lagi tengok kawan sebelah laa... Macam gaya nak tiru exam...
Dia tulis...
1.Pemain Bola Sepak Epl (Alan Shearer)
2.Pelari Pecut Olimpik (Michael Duane Johnson)
3.Ahli Gusti WWF (Stone Cold Steve Austin)
Siap ada dalam kurungan lagi bai... Ambitious the very budak neh...
Pengaruh tv betul kuat masa tuh, yela tengah zaman budak-budak ~ impossible is nothing... *(excuse my england not so strong...)
Aku pandang dia, dia sengih dengan gigi jongang akibat makan choki-choki hari-hari..
Dok tarik-tarik plastik choki-choki tuh guna gigi hamekkk ko... Joe O' Ngangg.!!
Pernah aku tanya kenapa tak beli coklat bulat-bulat bentuk duet siling tuh..??
Alasan dia choki-choki murah dan sedap, duit lebih simpan nak beli komik dragon ball..

"Ok, masa tinggal lagi 10min..." kata cikgu aku kepada semua murid-murid...
Alamakk, apa nak tulis neh lagi payah dari jawab exam ohh...
Tiba-tiba aku teringat masa kecik-kecik bapak aku ada belikan aku mainan...
Space Shuttle NASA color putih siap ada bendera us lagi i tell u.. haa..
1.Ahli angkasa (Neil Armstrong)
Setel satu tinggal lagi dua, cepat-cepat masa nak time dah neh...
Aku perah otak cuba ingat apa lagi aku suka buat masa aku kecik dulu...
Main lego, play-dough, buat sandcastle... Ok cun...
2.Pekerja kontrak (Wak Jono)
Lagi satu aku tanya awek sebelah pon naisss jugak neh...
"Eh, wak apa lagi cita-cita aaaaa..??" tanya aku...
"Saintis..." jawab awek muka sememeh pakai tudung senget benget dengan gaya belagak...
Owhkayy.. Taram tam tammm sudah...
3.Saintis (Albert Einstein)
Aku pon taknak kalah siap buat dalam kurungan lagi huhh...

Ketua darjah pon kutip kad report semua dengan pantas tuntas langsung diberi pada cikgu..
"Murid-murid, ada kawan kita nak jadi angkasawan. Sila tepuk tangan.." kata cikgu sambil tergelak kecik pasal dia dah memang besar alam semesta cakerawala..
*Semua Tepuk* Puk puk puk..
Dalam kepala aku dok pikir apekemendenye angkasawan tuh.?? Siapa laa yang tulis tuh..
Tetiba cikgu mengalih pandangan tepat ke mata aku lalu berkata "Neil Armstrong.. Tiba di bulan nanti sampaikan salam cikgu pada bintang-bintang ya.."
aku dah macam waht the hek laa teacher.. no privasi bikin kontroversi..
i shy u do do simple like-like u father mother heart..
1)Ahli angkasa Angkasawan
2)Pekerja kontrak  Jurutera
3)Saintis
Cikgu wat pembetulan kat report kad aku siap rite guna pen merah lagi...
Betul-betul macam exam laa.. Nasib baik dia tak tulis cita-cita anda terpesong jumpa saya...


Sampai ke hari ini 10/10/10 aku mampu tengok je angkasa...
Nak pergi tak mampu laa derr terdaya apa ntah lagi...
Oh ya satu lagi aku mampu tengok angkasawan negara kahwin...
Tahniah Datuk Dr. Syeikh Muzafar bini ko bley tahan lawa ;)
RESPEK.!!!

Sunday, October 10, 2010

tat'gak'uki' bercuti di BP~

Hari itu hari sabtu aku masih ingat lagi. Exam baru habis semua orang nak balik cuti. Sudah berzaman lamanya aku tak berbbq, teringin benar rasa di hati. Gak' pon dah beriya apa lagi, jom laa pergi. Destinasi dituju Batu Pahat rumah uki^. Mari ikuti...

Jam tangan aku menunjukkan jam 4pm. Janji nak gerak 430pm tapi mana semua orang neh?? Aku bersama brader j menanti ketibaan `gak & nenek yang sibuk dengan exam mereka. "Lama betul dorg exam der, kompem full mark laa paper neh.." kata aku kepada j. Sejurus itu terpacak dua lembaga depan pintu dengan wajah tersengih puas macam baru lepas berak. "Cmne exam.." tanya aku. "GG.." kata `gak. "Naisssss, apalagi jom laa gerak.." kata aku sambil tergelak. "Jommm.." jawab mereka semua serentak. Fulamak, aku rasa macam chief pulak!! Tapi kejap... Mana pit..?? Setelah 3jam 10min 12saat persoalan itu terjawab. Pit muncul dengan mata terkebil-kebil tanpa sebarang petunjuk rasa bersalah seraya berkata "jomm laaa, dok canggak apo laie..". Raja Delay ~noktah. Takdo apo den nak kato dahh...


Perjalanan dimulain. Ahli rombongan terdiri dari pit si pemandu jalanan, `gak co driver yg kompem tido, brader j, nenek dan cik tat'. Berbekalkan direction yang diberi oleh uki^ , pit laju memandu 70km/j. Macam bawak kete F12 laa laju dia. Lepas tol Pagoh belok kanan terossss cari dusun damai begitu kata uki^. Melalui kawasan dusun damai yang sememangnya sunyi sepi, pit terpaksa memperlahankan pemanduannya kerna kurang nampak akibat jalan gelap gulita takut tengah jalan kot ada apa-apa.  "Krukkkkk..." kedengaran bunyi yang kuat secara tiba-tiba. *SUNYI* Ada yang menoleh kiri kanan, ada juga yang diam terpaku.. Alamakkkk.. Bunyi apa tuuuu..?? `Gak paling rilek sekali baru bangun tido terus bukak mulut "aku lapar laa, korg tak lapar ke? Jum laa makan SAMA.." "Adoyai makan je ko ingat `gak orang lain dah dok kecut perot neh.." kata nenek. "lek luuu, mak uki^ dah masak soto untuk kita semua sat lagi makan sama naa.." kata cik tat'. 

Setiba di rumah uki^ kami pon melantak dan terossss terjun kolammm..!! Keesokkan harinya pula bbq diadakan dengan penuh jaya. Beberapa gambar tempat kejadian yang sempat dirakamkan:-











Di sini aku ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan terima kasih kepada mak uki^ yang sudi melayan karenah kami, auntie peram ayam terbaek..!! Jangan risau ye, nanti kami datang lagi. Raya haji dah dekat dah neh. Terima kasih juga kerana cerita tentang dusun damai tuh, teross balik kitorg ikot jalan lain sudah.. Aiyooo..!!