Sunday, May 31, 2009

Bersedia untuk menghadapi exam~



Musim exam datang lagi..

Setiap kali musim ini tiba aku terpaksa bersedia..
Mak aku memang kompem bebel paling banyak time nih..
Stadi.. Stadi.. Stadi.. kate mak aku!!
Masalahnya.. Apa yang orang suruh buat aku selalu tak buat..
Jadi.. Aku pon mengelak daripada disuruh stadi..
Kalo tak nahas jugak aku dengan keadaan skang..
Dulu time spm kacang je aku tembak semua..
Jawapan yang paling panjang selalunya betul kata kawan aku..
Apa daa.. Memang tak boley pakai punya kawan..
Patot laa aku tak dapat A tegak.. Dia plak semua A..
Kes dengki nih.. Aku ingat sampai mati..

Zaman sekarang exam tak tau apa nak ditembak..
Semua kene menulis dah sekarang..
Nasib baik aku ada member dengan dua tiga budak pakar goreng..
Memang banyak idea mamat-mamat tuh..
Tak penah putus.. Ada je dorg pikir..
Aku rasa mungkin dia seorang genius tapi pemalas lahanat..
Part tuh memang aku sebagai member pon tak dapat nak tolong..
Pasal aku pon pemalas jugak selalunya..

************

Langkah-langkah yang perlu aku lakukan untuk mengharungi exam..

1) Pergi busary.. Check balance yuran aku.. Nak tunggu surat sampai aku rasa time tuh aku pon dah grad laa kot..

2) Menghadap bapak aku.. Seperti biase "Ayyyyaaaaah... Nak duit"... mintak aku..
Last-last bapak aku kasik check je.. Dia amik langkah berjaga-jaga..
Aku hormat keputusan dia itu.. Kerana aku pon kadang tak percaya diri sendiri..
Terima kasih kerana tidak percaya pada aku bapak!!

3) Pergi bursary balik.. Kasik check bapak aku kat akak yang jaga kaunter..
Pastuh aku akan dapat resit plak.. "Simpan resit tuh sebagai bukti".. kata mak aku..

4) Pergi ke pejabat apa ntah name dia.. Pastuh jumpe dengan meenaci garang tuh untuk amik exam slip aku.. Aku pon tak paham kenapa meenaci tuh kemain garang lagi..
Mungkin kerna dia itu sudah bergelar aci.. Mana aci?? itu sebelah bursary juga..

5) Sudah dapat itu exam slip.. Aku pon masuk kete nak balik rumah..
Sekali aku tengok ada kesilapan teknikal.. Aku pon apa lagi.. Naik balik jumpa aci tadi.. Aku baru nak marah dia skali dia buat muka garang.. Dia plak marah aku balik..
Celaka betul.. Nasib baik aku tak reti cakap tamil.. Kalo tak aku pon tak tau apa aku akan cakap.. Cett podah!!

6) Pergi ke AR.. Aku pon tak tau apa maksud AR tuh.. Jadi jangan tanya..
Jumpa akak yang baik jugak laa nak banding aci tadi.. Dia pon membetulkan kesilapan teknikal itu tanpa meminta maaf..

7) Balik rumah tido.. Malam kang baru aku stadi..

***********

LEceh betul nak exam nih..
Banyak betul step..
Haih..

[Aku yang exam blom lagi]