Sunday, June 28, 2009

Jangan nilai sebuah buku dari muka depan~



Aku dulu masa kecik-kecik suke bace komik..

Tapi apa yang aku akan buat sebelom memilih komik untuk dibace adalah tengok muke depan..

Kalo agak gambar depan macam best je aku tros selak dan bace..

Tabiat aku ini terbawa-bawa sehingga sekarang..

Sama jugak kalo aku tgok orang..

Skali tengok aku daa boley men cop orang tuh pandai ke sengal ke..

Orang tuh cantek ke hodoh ke.. Baik ke jahat ke setan nak mampos ke..

Itu nama die assumption yang datang dari kpale otak kite sendiri..

***************

Terlampau banyak sangat contoh aku boley bagi kat sini..

Tapi tak kan aku nak bagi semua kot..

Mampos sampai esok aku tak habis taip..

Ok mari kite mulakan..

Contoh pertama aku ambil dari kawan aku sorg neh..

Baru je beberapa jam die cite kat aku tadi..

Kisah die member aku sorg neh tengah buat praktikal..

Sekali die boley laa plak jumpe sorg mamat neh iras-iras muke cikgu die dlu..

Masalahnye cikgu die tuh dlu memang tak leh blah sangat ar..

"Ade lagi!!"... kate ipin *cikgu die cikgu aku jugak laa..

Daa laa bantot tumbesaran kerana mengalami penyakit GHD sama macam Messi..

Misai plak nak lebat.. Kpale nak besar plak..

Macam-macam defect laa.. Gaye nak menggelabah je..

Aku kalo daa kutok orang.. Memang aku terus terang..

Baik aku berhenti..

So sambung balek tadi..

Kisah member aku tadi..

Oleh kerana mamat sorg kat tempat keje die sama macam cikgu die..

Dengan tidak semena-mena die secara automatic membenci orang itu..

Tanpa mengambil usaha dan inisiatif untuk berkenalan terlebey dahulu..

Sengal ar gak!!

****************


Satu lagi kisah pendek member aku sorg lagi baru cite beberapa minit yang lalu..

Member aku neh pada suatu hari nek bas Rapid KL E1 kot.. Aku pon tak pasti..

Masa die naik bas tuh.. Die ternampak seorang mamat neh..

Gaye dressing macam bapak laa ganas..

Die pon bajet mamat tuh macam budak black metal yang tak kene zaman..

Zaman sekarang mane ade orang layan black metal daa bang..

Ini zaman orang semua dok layan dangdut tak pon poco-poco sekali!!

So nak dijadikan cerita..

Bas berhenti di sebuah perhentian..

Dan seorang makcik tua pon naik ke atas bas..

Gaye makcik tuh memang macam tak larat nak diri lame..

Tanpa disangke oleh bukan member aku sorg sahaja malah satu bas jua..

Mamat rupe ganas neh tetibe berdiri..

Ingatkan nak ragut ke pau makcik tua tuh..

Sekali rupenye mamat tuh offer seat die untuk makcik tuh duduk..

Gaye je ganas sekali rupenye mamat tuh lembut daa..

Bukan ar lembut auww.. Tapi baik hati dan menghormati orang tua..

Aku daa agak rakyat malaysia memang berbudi bahasa orangnye..

***************

Jadi..

Sila amik iktibar di atas kisah yang aku sampaikan ini..

Jangan laa nilai orang mahupon buku dari rupe..

Kadang tengok ade awek cun melecun tapi korg tak kan sangke die ade tabiat burok..

Seperti kuat melombong hidong tak pon kuat korek bontot ke..

Isshhh.. Bapak selekeh.. Harap muke je cun.. Tapi tak berapa senonoh..

Aku terpakse mengimbangkan cerita dengan melibatkan kaum wanita juga dalam post ini..

Sebab dua kisah kat atas tadi daa aku cerita pasal mamat je..

Kang ade pulak orang tak puas hati kan..

Macam aku kisah.. Pg mampos sudah..

*cerita yang diadaptasi dari kisah member-member aku tadi telah aku tokok tambah untuk menjadikan ia lebey menarik lagi..

[Aku yang tidak lagi menilai orang mahupon buku atau ape jua dari segi rupe zahir]

********************