Saturday, July 25, 2009

Macam mane gaye nak pujuk??




Topik yang aku bawa kali ini...

Antara perkara yang paling lemah bagi seseorang manusia...

Timbul je masalah org merajuk kpale jam...

Macam mane mau buat ini...

Apa salah ko dah buat sampai ade pihak yang terase...

Aku pon tidaklah begitu pandai dalam bab neh...

Namun begitu aku akan cube sedaya upaya mengupas teknik memujuk dengan efisyen...

Ok...

Mari kita mulakan sesi pembelajaran pada hari ini...

******************

Pertama...

Bila ada yang merjauk dengan anda...

Tanyakan pada die punca atau sebab kenape die merajuk...

Sekiranya die enggan bekerjasama lalu membatukan diri...

Cube laa pikir sendiri...

Ape salah anda daa wat pada die...

Kalo anda rase-rase tiada masalah...

Then anda memang bermasalah besar...

********************

Punca-punca orang merajuk~

Biasanya pekara remeh je...

Benda paling natural serta normal adalah...

Kerana perasan cemburu terhadap sesuatu...

Boleh jadi die cemburu pasal anda spend mase lebey ngan orang lain seperti family, kawan, dll...

Boleh jadi juga kerana die cemburu kerana anda lebih hebat dari dirinya...

Selain itu...

Seperti kanak-kanak...

Bila tak dapat ape yang dikehendaki...

Kompem laa merajuk hentak-hentak kaki...

Die mintak nak makan yong tau foo pastu anda bagi makan angin je...

Memang merajuk laa member tuh...

Satu lagi punca ialah kerana merajuk itu memang hobi mereka...

Merajuk saja-saja kerana mahu perhatian...

Sikap ini ramai yang punyai...

Pihak yang nak memujuk akan paling jam dengan kategori manusia sebegini...

Pasal ko takde buat pasal...

Sekali merajuk ko pon tak tahu punca...

JAM!! ^$@^#!^%*!&^$*&!^

***********************

Kalo daa tau punca senang sket nak pujuk...

Terangkan diri anda secara jujur dan ceritakan perkara sebenar...

Kadang-kadang tipu sunat itu perlu juga...

Tetapi cube elakkan menipu bagi yang blom atau sudah sunat sewaktu proses memujuk...

Bak kate pepatah mat salleh...

"Truth Hurts!!"...

Memang sakit tapi perlu itulah kejujuran...

Dalam beberapa situasi adalah perlu juga anda mengalah...

Mengalah di sini tidak bermakna anda kalah...

Bile anda mengalah tuh umpama anda hero dalam scenario kali ini...

Siapa tak suke menang kan...

Bagi jela die menang barulah die seronok dan suke lantas terlupe yang die sedang merajuk...

Sekiranya dua-dua pihak bersikap seperti kanak-kanak...

Dan dua-dua tidak mahu mengalah juga...

Tidak akan ke mana laa...

Boleh juga cuba berguru senda dalam memujuk...

Tapi yang neh kalo silap taktik...

Lagi tarik muka laa jawab die...

Kene pandai laa sket nak bergurau pada saat sensitip neh...

Bagi ayat-ayat cair sket...

Kasik pihak merajuk tuh meleleh-leleh telinga dengar...

Kalo masih tidak berjaya juga...

Bersedialah untuk memperbodohkan diri anda di khalayak ramai...

Lakukan ape-ape aksi yang mampu memalukan diri anda depan orang awam...

Pastikan si die melihat sewaktu anda jadi bodoh sekejap...

Kalo tak memang sia-sia laa usaha...

Sekiranya anda memang merasakan anda seorang yang bodoh...

Pada saat ketika ini cube jadi retard sket...

Orang merajuk suke tengok aksi-aksi bodoh...

Saat die daa start gelak tuh kre anda hampir berjaya laa...

Lepas tuh pandai-pandai sendiri laa...

Bagi manusia yang memang daa merajuk tegar neh...

Memang payah sket laa...

Lame sket anda kene jadi bodoh baru berkesan...

*****************


Bagi mereka yang berpoket tebal...

Boleh laa juga membeli sesuatu untuk menyenangkan hati die...

Bagi laa mende-mende yang boleh menyejukkan hati...

Seperti chewing gum mentol...

Tak pon halls yang paling kuat di pasaran...

Strepsil ngan fishermans friend pon boley...

Tips tambahan...

Anda boleh cube menyanyikan lagu buat die...

Carik lagu yang die tak penah dengar...

Lepas habis yanyi tuh mengaku anda yang tulis lagu tuh khas buat die...

Bile die daa terharu anda semakin menghampiri kejayaan...

Tapi kalo anda pegi nyanyi lagu mary had a little lamb atau london bridge ke...

Dengan gaye bodoh anda itu...

Hampir pasti anda akan dilempang...

Amik KO!!

Sape soh bodoh sangat...

******************

Di harap semua tips ini dapat membantu anda menjadi seorang manusie yang lebey berguna...

Kalo tidak berjaya jugak memujuk...

Ko plak diamkan diri...

Ko jadik batu...

Lame-lame die akan ok jugak laa eventually...

Kalo masih tak ok jugak...

Jangan cakap aku yang ajar...

Ko tanggung laa sendiri...

Pegi laa mampos ngan sume orang...

***************

[Aku yang tak reti nak pujuk gak]

*post ini atas request...