Sunday, July 19, 2009

Malang datang tidak berbau~


Mugkin anda pernah mendengar pepatah malang tidak berbau...

Namun aku tidak bersetuju dengan pepatah itu...

Kalo lori sampah datang rumah korg...

Itu daa kompem berbau...

Dan itu juga dikatekan malang kerana mencemar bau udara sekeliling...

Sepatotnya udara di Malaysia ini tidak berbau busuk...

Sepatotnye bau asap jerebu akibat mane ntah aku pon tak tau...

Satu lagi situasi malang berbau adalah...

Andainya korg tengah berjalan atau duduk atau berdiri ke cangkung kat satu kawasan..

Dengan secara tibe-tibe...

Lalu pulak sorg mamat atau minah yang gemok atau kurus...

Yang berbau seakan-akan palat tetapi sebenarnya bau macam ape pon aku tak leh nak terangkan...

Pasal korg yang bau bukan aku...

Ntah-ntah taik idong korg yang bau macam gampang...

Pastu korg dok sebok nak salahkan bro atau sis mane-mane yang gaye macam busuk je...

Ape pon itu sudah cukup untuk membawa suwey sepanjang hari tersebut...

*****************

Meneruskan kepada agenda utama post ini...

Malang yang terjadi pada aku serta rakan-rakan baru-baru ini...

Maksud aku baru di sini adalah lebih kurang +- sejam dua yang lalu...

Begini kisahnya...

Malang yang menimpa ini sememangnya tidak dapat aku hidu langsung...

Ketika dalam perjalanan pulang ke rumah...

Kre on the way balek umah laa bahasa mudah...

Setelah seharian penat keluar membazir tenaga dan juga wang mak bapak tak pon duet scholar tak pon duet loan ntah mane-mane...

Nak bagi lagi clear bagi mereka yang lampi...

Aku naik kereta pada ketika itu...

Kang ade plak yang tanya aku "ko jalan kaki ke ape bro?"...

Pasal budak-budak zaman skang neh lampi tahap manusia tak pegi sekolah...

Sekali aku lepuk kepale pon tak jalan lagi...

Nak kene aku siku sekali plus lutut kepale die due kali baru laa die dapat tangkap...

******************

Setelah aku melalui tol, tibe-tibe sahaja...

Kereta tersengok-sengok...

Aku ingat Mr. Don member aku yang drive kete tuh saje wat lawak...

Sekali aku pandang muke die...

Muke die daa naik cuak...

Muke aku naik hairan...

Muke member aku sorg lagi yang dok kat blkg plak naik takot dibuatnye...

Dan lantas kedengaran carutan yang aku tidak boleh nyatakan di sini...

Kerana blog aku rating PG13...

Kami meneruskan perjalanan beberapa sentmeter ke hadapan...

Sehingga laa kete itu terhenti enjinnya dengan sendiri...

Coba di start semula enjin itu tiada nak die hidop...

Aku tengok indicator minyak tak nyala pon...

Ape ke hal nya bole mati plak enjin...

Sekali Mr. Don kate "F F F F takde minyak"!!

^%&*()(*&^%$#$%^&*

*****************

Lantas kete itu dberhentikan di tepi bahu jalan...

Cuba meminta kasih dan simpati rerakan yang lain...

Namun tiada yag available pada ketika itu...

Sekali member aku kate "ade pam minyak laa tadi kite lalu kot"...

Jadi aku pon kate "jom ar jalan kaki pegi beli minyak"...

Aku beriye ajak jalan pasal gaye member aku cakap tuh macam pam minyak dekat je...

Semua pon setuju nak jalan...

Jadi berjalan laa semuanya sekali menuju ke pam minyak itu...

*******************

Setapak demi setapak langkah aku orak...

Namun pam minyak masih jua tiada kelihatan...

Akhirnya setelah berjalan selama lebey kurang 20min ke 30min ar?

Aku tak perasan plak pasal member aku punye jam takde timer..

Jam aku ade timer tapi aku lupa pasang plak...

Sampai je pam minyak tuh...

Aku pon mintak mamat cashier tuh air mineral botol besar dua!!

Dengan muke tidak bersalah die menjawab "botol besar habis!!"...

SENGAL!! Kalo ko tau daa abis tuh ko call laa supplier soh anta lagi...

Patot laa bisnes tak maju...

Aku pon tengok ke arah peti sejuk dan ternampak mirinda oren...

"Haa.. Bagi jela yang tuh!!" kate aku kehausan...

"Nak satu ke due ke tiga?" tanya si mamat cashier yang sengal itu...

"Satu cukup laa! Ko nak aku mampos kene kencing manis ke??" jawab aku dengan pantas..

So, misi seterusnya adalah meghabiskan air 1.5liter mirinda oren itu...

Misi tersebut mengambil masa lebey kurang 20-30min jugak laa...

Semasa dalam misi menghabiskan air oren itu...

Mr. Don mengeluarkan persoalan yang sepatotnye semua rakyat malaysia tahu...

"Harge minyak seliter skang bape ar??"...

"singgit lapan!!" kate aku dengan pasti...

Die pon lantas mengeluarkan hp dan menekan-nekan skrin hp itu...

Ye!! Korg daa pandai sket agak.. HP die tuh touch screen...

Kalo takat pakai tiga tiga sekupang pastuh ko tekan-tekan skrin memang noob ar ko!!

"RM2.70 nilai minyak yang kite perlu isi supaya botol ini penuh" kate Mr. Don...

Gile bijak member aku sorg neh... Besar-besar boley jadik engineer die tuh...

********************

Aku pon bayar kat kaunter still mamat sengal tadi jage...

"Pam tujuh, due tujuh!!" kate aku...

Then isi laa dalam botol, ape lagi...

Ko ingat air je boleh isi dalam botol macam ko main sukaneka tuh...

Minyak pon boleyh laa bile darurat...

Lepas tuh perjalanan pulang ke kete dimulakan...

Setelah aku mengambil kire-kire purata...

Perjalanan tersebut mengambil 1000 langkah kaki aku yang penuh...

Kalo ikot marhalah aku rase ade lebey kurang 2.5 kot perjalanan...

Jadi boleyh iktiraf ktorg sebagai musafir gk laa tadi...

Dan buat makluman manager team...

Ktorg lari 1/4 daripada perjalanan itu...

Sempat gak latih stamina dalam keadaan begitu sekali...

*****************

Sampai je kat kete...

Minyak pon dituang laa ke dalam tangki...

Dan enjin cube dihidopkn tetapi enggan hidop pula...

Setelah dicuba hampir 10 kali...

Barulaa enjin berjaya dihidopkan...

Lepas tuh ingat nak terosss shoot balek umah...

Seb bek daa menyesal dahulu pendapatan...

Ktorg singgah gak pam minyak dan isi lagi sapoloh henggat...

Pastuh balek ar ape lagi...

Panjang gile arini rasenye...

*************

Moral of the story kalo nak beli air botol besar 1.5liter untuk isi minyak kemudiannya.. Jangan laa beli mirinda oren pasal lambat kot nak habis... Bazir mase..
Korg beli laa botol kosong je.. Kalo takde kosong ko soh cashier tuh minom kasik abis satu botol air pape lepas tuh ko amik jela botol tuh secara atas rumah!!

[Aku yang baru sahaja berjalan sejauh 2.5marhalah rasenye]