Thursday, July 2, 2009

Seharian di dusun~



Sudah lebey ganjil 3 tahun aku tidak pergi ke mana-mana dusun..

Pasal dulu macam bosan je kutip-kutip buah neh..

Baik aku pegi beli kat alamanda ke tak pon beli tepi jalan sudah..

Tak payah laa susah payah berpeluh-peluh pegi kutip sendiri..

Makan tross je sampai kembung perut angin mual..

Daa laa free plak tuh duit bapak aku yang kasik..

Pastuh takde laa kene gigit nyamuk ke tak pon binatang buas..

Bahaya jugak kadang-kadang dusun neh..

Ada boghok.. Daa besar die jadik gorila..

Lagi bahaya bile daa start makan tuh tak reti nak berhenti..

Aku plak jadik gorila.. Dan setakat ekau laa 5-6 oghang..

Den terajang je..

*************

Aku pg dusun dekat jasin.. Atas sket dari bemban..

Kalo mane yang sengal tak tau jasin tuh kat mane..

Aku bagitau laa.. Jasin tu kat melake.. Ok sengal!!

So setibenya di rumah pemilik dusun itu..

Aku pon tanpa segan silu mempelawa diri kepada beberapa bijik durian yang ada..

Daa puas aku melantak durian kat luar tuh..

Sekali aku masuk dalam ada plak pisang goreng sama cekodok..

Memang sedap je aku tala sehingga aku perasan perghhhh masin nak mampos mende aku makan neh..

Aku pon minom air kopi-o yang sudah terhidang depan mata..

Sekali teguk perghhhhhh manis gampang air neh..

Aku pon jam.. Berhenti makan dan minom pasal bapak aku pesan muda-muda jangan makan atau minom mende-mende manis sangat..

Dah tua nanti kene kencing manis pulak..

Kalo ko daa tua nanti pastuh memang ada kencing manis..

Ko makan jela ikot ske hati ko.. Cepat sket ko jalan nanti.. Tambah bapak aku lagi..

*************

Setelah berehat beberapa ketika..

Aku pon lantas mengajak ke dusun buah tanpa berlengah lagi..

Sampai je kat tempat kejadian itu..

Aku lihat.. Uik.. Takat 5-6 batang pokok je ada neh..

Bapa banyak laa sangat hasil aku boleh tuai neh..

Tapi bile daa start kutip durian kat bawah pohon-pohon ciptaan tuhan itu..

Baru laa aku sedar.. Banyak jugak neh..

Daa macam boley meniaga kat pasar tani putrajaya esok neh..

Aku buat kire-kire ade laa dalam steady 5-6 rat aku boley untung..

Pasal sekarang orang jual manggis sebijik lapan posen..

Haa.. Ko rase gile??

Sekarang manggis daa komersial laa kawan..

Orang sekarang bukan takat makan isi manggis tuh..

Kulit die orang wat bahan kosmetik..

Jadi sesiapa yang baru je lepas makan manggis tuh..

Sila simpan kulit-kulit manggis itu dan kemudian jual kepada butik avon terdekat..

Tapi setelah aku kire balek duet minyak serta tol dan juga kete aku yang kene anta cuci pasal daa bau macam-macam..

Aku rase macam takde untung sangat laa..

Jadi ada baek juga aku kasik sumbat dalam perut aku..

Bley laa jugak menambah sket berat aku yang sedia di paras norma neh..

*************

Antara hasil tuaian aku hari ini termasuklah..

Durian selonggok.. Rambutan beberapa ikat.. Manggis beberapa bijik..

Buah sukun sebijik.. Cempedak tak dapek pasal boghok daa makan semua..

Kat dusun tuh pon aku sempat lagi tala durian 3-4-5-6 bijik..

Blom sempat nafas aku nak kembali normal..

Daa kene pakse makan lagi durian..

Layan..

Aku panjat pokok manggis tadi..

Mula-mula tengok bley ke dahan pokok neh tampung berat aku..

Aku daa laa berat gampang..

Nak panjat tuh bukan laa suatu yang sukar..

Tapi bile daa ade kat atas pokok tuh rasa macam taknak turun pon ada..

Pasal aku reti panjat je.. Turun-turun pokok neh takde plak orang ajar kat aku..

Neh laa first time aku panjat pokok manggis..

Sebelom neh slalu panjat pokok kelape je..

Kalo laa aku kene kejar dengan babi hutan..

Akan aku carik pokok manggis untuk dipanjat..

Kerana ternyata ia suatu yang mudah..

*************

Sekarang jam 12:32 AM..

Perot aku daa berkeroncong semula..

Aku nak pegi dapur dan lantak seberapa banyak yang boleh..

Esok kalo ko jumpe aku daa gemok macam baha jangan terperanjat..

Tapi mustahil laa aku dapat lawan baha..

Die champion kot.. Kalo Tunku Abdl Rahman tuh bapa kemerdekaan..

Baha neh pulak bapa kegemukan..

Mane yang tak kenal baha tuh sape..

Nasib korg memang tak baik..

Die laa orang yang paling cool aku penah kenal dalam sepanjang idop..

Dekat kk jela..

Lepas tuh aku dapati die hanya sekadar berpura-pura menjadi seorang yang cool..

So then pg mampos sama die..

**************

[Aku yang lapa mahu makan]