Sunday, August 23, 2009

Sebuah kehidupan~



Sejak pertama kali aku melihat dunia...

Aku menangis...

Orang sekeliling aku pada waktu itu...

Semua gelak dan tersenyum riang...

Aku tidak paham...

Kemudian aku membesar...

Aku ke sekolah...

Aku belajar abc 123, belajar memasak dan juga belajar tulisan sambung...

Aku juga belajar berenang tapi terlupa belajar terapung...

Sejak dari kecil aku pandai meniru...

Yang itu tiada siapa yang ajar aku...

**************
Aku tak cakap banyak...

Tapi bila aku bukak mulut...

Ada yang ketawa ada yang gelak...

Ada yang nangis teresak-esak...

Dan ada juga yang rasa mcam nak sepak...

Tapi aku tetap lepak...

Kawan...

Aku ada jugak...

Ada kawan waktu suka cita...

Dan juga kawan waktu duka lara...

Jarang sekali waktu keduanya...

Kawan aku semua baik belaka...

Aku tak kawan dengan orang perangai celaka...

*****************
Kadang-kadang aku tahu apa aku buat...

Tapi selalunya tidak...

Aku cukup sifat...

Tapi tidak sempurna...

Selalunya aku pikir diri sendiri...

Jarang sekali aku pikir tentang orang...

Aku pentingkan diri...

Tapi boleh juga toleransi...

Aku tidak pernah sepenuhnya bukak diri...

Dan orang tidak pernah sepenuhnya memahami...

Siapa diri aku ini???

AKu juga tidak mengerti...

Kalau nak dikira air mata yang dititiskan kerna aku...

Ada laa penuh secawan...

Tisu untuk lap air mata itu...

Ada laa separuh kotak...

Kalau dikira orang yang bengang dengan aku...

Muat laa satu kereta aku agak...

Kalau nak kira duit yang aku belanja sampai sekarang...

Aku pon tak tahu macam mana...

****************

Aku cepat ingat...

Dan cepat lupa...

Kalau 10saat aku amik masa untuk ingat...

5 saat aku dah lupa...

Yang lekat dalam kepala otak...

Cuma segelintir ingatan tentang kehidupan...

Aku ingat pertama kali aku naik basikal dan jatuh...

Aku ingat ayah sibuk belajar dan bekerja...

Aku ingat mama sibuk menguruskan dan melecture...

Aku ingat aku pernah pecah kepala...

Ada sikit lagi aku ingat...

Aku rasa macam tak pernah kena sebat...

Biasa orang kata "sendiri mau ingat."

Aku kate "sendiri pon tak ingat, cane nak wat?"...

Jawapan aku pada soalan itu adalah...

Upah seorang PA..

Kalau takde duit...

Bayar saja dengan sedikit kasih...

Selebihnya kasih itu simpan untuk diri...

Begitulah cara orang pentingkan diri...

****************

Makin hari meningkat usia...

Makin hari makin dewasa???

Ada banyak nasihat dalam dunia...

Ada yang kate "be yourself"...

Ada yang kata "change for the best"...

Aku pon tak tahu mana yang betul...

Jadi aku improvise dan kata "to be the best change yourself"...

Tapi aku tak buat juga...

Aku ada apa yang orang lain takde...
Orang lain ada apa yang aku takde...
Kadang kala aku mahu yang takde...

Kadang aku rasa cukup apa yang ade...


****************

[aku yang mahu mula menghargai semula]