Tuesday, February 9, 2010

Sekolah main-main ~1992

Taun itu aku umur baru 5 taun kot...

Lbey kurang laaa...

Tetibe satu hari mak aku kata kena pergi skool...

"Skool tuh ape mama".. tanye aku penuh musykil...

"Alaaa, tempat main yang ada ramai kawan".. kata mama...

Best gle ramai kawan pastuh bley men ramai2..

Haa, ko jangan ingat men mende lain plak...

**********************

Jadi keesokkan harinya...

Aku telah dikejut awal pagi oleh mak aku...

"Siap laa... Kan nak pegi skool neh".. kata mama...

OK!!

Dengan laju aku gosok gigi tapi tak mandi...

Pasal sejuk campur perasaan teruja...

Tak sabar rase nak jumpe kawan2...

"Jommm, daaa siap"... kata aku...

Aku pon berjalan kaki menuju ke skool...

Setiba di sana...

Aku lihat...

Uishhh, ramainya kawan...

Ada itam ada puteh ade coklat mcam2...

Tapi bile aku cakap ngn dorg sme kerut dahi...

Yang ko plak kerut dahi apehal...

Tuh maksud die dorg tak paham sepatah haram aku cakap...

"Hai, nama kite $#!@%^# salam perkenalan, nama awak sapa?" tanya aku...

"Wok, wok, wok u shayy, hihihihi.." kata awek rambut kuning tuh...

Muke cantik tak paham bahasa tak gune...

Cet podah...

Aku pon blahh...

************************

Lepas tuh aku pg main ngn sorg budak itam neh...

Die pon diam je layan main...

Bagus gak takyah cakap...

Bley save air ribena aku untuk petang kang...

Sampai masa cikgu pon datang...

Pastuh ntah ape cikgu tuh mencarut *#@^$@&$ aku tak paham...

Yang aku sempat tangkap pelir skool je...

Pastuh sorg2 pegi depan pastuh mencarut #$@#!%^ lagi...

Sampai masa aku kne ke depan..

Aku diri situ macam tunggul pastuh garu kpale...

Pastuh aku tarik muke paling comel...

Pastuh aku duduk balek...

Cikgu tuh tarik aku pastuh mencarut %#!^#!*&#!#...

Bukan mencarut kat aku tapi kat budak2 lain...

Pastuh sme gelak...

Aku memang dendam dengan cikgu tuh...

Sampai laa ke hari aku sendiri pandai mencarut macam dorg sme...

**********************

Masa balek rumah...

"Mama, pelir tuh ape?" tanya aku

"Huh, mane ko blaja neh"... tanya mama..

"Cikgu laa ajar... Die sebut pelir skool tadi"... tambah aku lagi...

"Owhh, itu die cakap playschool mksd die skola main2" ... kata mama...

OK...

"Esok nak pegi playschool lagi!!!" kata aku kepada mama...

"Setiap hari kene pegi, tadi blaja ape??"... tanya mama...

"Tadi sume orang cakap tak paham, dorg gelak kat kite" report aku...

"Owhhh... Lama2 paham laa tuh" kata mama...

Sambil die mengusap rambutku yg macam tempurung masa itu...